· La prova pilot de la setmana laboral ha estat efectuada a 1.000 empreses internacionals de cinc països diferents, entre ells Estats Units, Austràlia, Canadà, Regne Unit i Irlanda

La primera gran prova de la setmana laboral de 4 dies sense reducció del salari ha estat un èxit rotund per les empreses que ho han posat a terme. Més de 1.000 empreses d’arreu del món –Estats Units, Austràlia, Canadà, Regne Unit i Irlanda– han provat aquesta nova i innovadora implementació i els resultats han verificat la teoria de la major productivitat d’aquestes. Les dades han estat les següents:

  • Els beneficis de les empreses en aquesta setmana han crescut un 8%, respecte les d’una setmana de 5 dies laborables.
  • El 97% dels treballadors prefereixen treballar 4 dies, en comptes de 5.
  • Els màxims responsables, els empresaris i les empresàries, han puntuat la prova amb un 9 sobre 10; excel·lent.

Estudi fet per universitats de renom mundial

La Universitat de Cambridge, l’University College de Dublín i el Boston College han realitzat aquest estudi durant sis mesos, a empreses de diferents sectors: en tecnològiques, però també d’alimentació, construcció i venda minorista. Tot i que no totes les empreses es podrien acollir a aquesta setmana laboral de 4 dies, per estricte necessitat de cobrir serveis essencials, una àmplia majoria afirma que mantindria aquesta reducció. És important destacar, que aquesta setmana laboral es portaria a terme sense reducció de salaris, i sense fer trampes de moviments d’hores d’un dia a un altre.

Aquest cop i a diferència del 1919, on van fer falta 44 dies de vaga i paralitzar Barcelona sencera perquè els treballadors espanyols aconseguíssin una llei que els garantitzés la jornada de 48 hores repartides en cinc dies, s’està fent amb molta cautela i a cops d’estudis i experiments. Un segle més tard, són les pròpies empreses que estan començant a buscar solucions i alternatives per reduir el temps del treball. És més, inclús alguns governs estan promovent aquesta mesura oferint subvencions públiques, l’exemple més clar i proper és el de la Generalitat Valenciana, que ja prepara 1.5 milions d’euros per les empreses valencianes que implementin la jornada de 4 dies sense retallar el salari dels treballadors.

Empreses més productives, plantilles menys estressades

Tot i que pot semblar que el màxim beneficiat és el treballador, s’ha demostrat en aquest estudi que les empreses hi surten guanyant. Els ingressos de les companyies han crescut un 37,5%, amb un 8% de benefici net. A més, un dels majors maldecaps pels empresaris i les empresàries com és l’absentisme, s’ha vist reduït considerablement. D’aquesta manera, els treballadors milloren la productivitat, millora l’ambient als llocs de treball -augmentant la felicitat d’aquests- i incrementen els benficis. Un win-win en tota regla.

Segons treballadors d’aquestes empreses on s’ha efectuat l’estudi, han confirmat que aquesta mesura «és el millor reclam que pot oferir una empresa«, i és que aquesta pot ser una nova mesura per captar i retenir el personal amb més talent dels diferents sectors. Per culminar els beneficis d’aquesta mesura, això podria resoldre un dels problemes dels joves d’aquest país: la fuga de talent.

Després del teleterball, serà aquesta la mesura que revolucionarà la concepció del concepte «treball» tal i com el tenim percebut? De ben segur que aquesta prova és la primera pedra d’un llarg camí que donarà molt a parlar als propers anys.

 

Fonts: